1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Прокуратурата се самосезира заради смъртта на десетки делфини

Прокуратурата се самосезира заради смъртта на десетки делфини

Проверката цели да бъдат установени всички случаи на масова смъртност

Върховна административна прокуратура (ВАП) се самосезира по повод медийни публикации за зачестили случаи на масова смъртност на делфини по Черноморието, пише dir.bg. Става дума за множество открити мъртви тела на делфини от видовете „моткур“, „афала“ и „обикновен делфин“, които са защитени видове по смисъла на чл. 38 ал. 1 от Закона за биологичното разнообразие, уточниха от пресцентъра на държавното обвинение.

В изпълнение на прерогатива на прокуратурата да реагира при наличие на данни за извършени закононарушения, беше сезирано Министерството на околната среда и водите като оправомощен от закона орган да проверява и установява случаи на необичайна масова смъртност на китоподобни.

Целта на проверката е да бъдат установени всички случаи на масова смъртност причините, довели до това и установяване на нарушенията на законовите разпоредби, гарантиращи защита на делфините и другите китоподобни, се казва още в съобщението.

Прокуратурата очаква да бъдат предприети действия по санкциониране на нарушителите и по преустановяване на нарушенията.

Само преди дни от сдружение „Да запазим Корал” съобщиха, че 35 трупа на мъртви делфини са изхвърлени на брега на Черно море само тази година.

Оттам уточниха, че след бума между 1 и 15 август 2015 година, когато бяха регистрирани стотици мъртви делфини, е започнало разследване заедно с експерти от Румъния. Изводите са, че смъртта на делфините е в следствие на специализиран бракониерски риболов, който се развива вътре в морето. Това става чрез стотици километри дънни мрежи за калкан, които се поставят на 50 до 70 м дълбочина и в тях влизат делфините. Когато оплетат и не успеят да излязат до пет минути, те се удавят.

"Бракониерите много добре знаят, че в нашето море няма никакъв контрол и това е един лесен начин за печалба", заявиха от "Да запазим Корал".

От сдружението прогнозираха, че между пет и десет години един от трите вида делфини в Черно море ще изчезне напълно.

Има обаче и делфини, които умират от морбили.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.