1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Прокуратурата в Брюксел е започнала досъдебно производство за изчезването на диви лебеди

Прокуратурата в Брюксел е започнала досъдебно производство за изчезването на диви лебеди

Сигналът е подаден по конкретен случай от орнитолог

Прокуратурата в Брюксел е започнала досъдебно производство за изчезването на диви лебеди от декоративните езера в града, съобщи вестник "Дерниер йор", цитиран от БТА.

Сигналът е подаден по конкретен случай от орнитолог, който е забелязал и документирал изчезването и вероятното убийство на млад лебед. Специалистът е убеден, че в случая става дума за човешко действие, тъй като в района има следи от кръвта на птицата. Според него лебедът е бил обезглавен на място, а след това е бил поставен в торба. Изключва се той да е бил нападнат от куче или лисица, тъй като наоколо няма разпиляна перушина, т.е. птицата не е била в състояние да окаже съпротива.

Изданието добавя, че неотдавна е било установено изчезването на цели семейства лебеди - възрастни и младо поколение. Допуска се, че птиците са били убити, за да бъдат поставени на нечия трапеза, тъй като месото им е годно за ядене. Дивите лебеди са свикнали с хората в градска среда и проявяват голямо доверие, се посочва в информацията.

Вестникът допълва, че подобни случаи поставят на дневен ред темата за повишаването на охраната на парковете и изкуствените езера в Брюксел, където пребивават най-различни видове птици, включително гъски, папагали, чайки, врани, гарги, гълъби и чапли. Някои от тях са напълно самостоятелни, но по-екзотичните видове са изключително зависими от човешката грижа. Традиционно край езерата всекидневно местните хора оставят хляб, а птиците са привикнали с тяхното присъствие и са изгубили естествения рефлекс да пазят разстояние.

В конкретния случай, станал повод за предприетото разследване, е установена дори самоличността на загиналия лебед, тъй като той е бил маркиран. Това е била млада птица, родена преди година, която още не е била с изцяло сменено оперение на пораснал индивид. За разлика от филмите, изглежда в реалността лебедите в парковете в Европа нямат чипове за проследяване, иначе властите биха установили по-лесно злосторниците. Белгийското законодателство от 1986 г. предвижда до три месеца затвор за някой, за когото се докаже, че е убил див бял лебед.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.