1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Промени в регистрацията на превозни средства с животинска тяга в Хасково

Промени в регистрацията на превозни средства с животинска тяга в Хасково

Предложението на кмета на областния град изисква съответното животно да бъде идентифицирано

При регистрацията на превозни средства с животинска тяга в Хасково вече ще се изисква съответното животно да бъде идентифицирано и да разполага с ветеринарномедицински паспорт, съобщава haskovo.info.

Промяната в наредбата за Обществения ред в община Хасково ще бъде гласувана на заседание на местния парламент следващата седмица. Това означава, че каруците няма да могат да бъдат регистрирани, ако конете нямат паспорти.

Вносител на предложението е кметът на областния град Георги Иванов. Мотивите му са, че напоследък са зачестили случаите на безстопанствени животни, които след залавянето им не могат да бъдат идентифицирани и съответно не може да се потърси отговорност от собствениците им.

С друга докладна записка кметът предлага и промени в Наредбата за придобиване, притежаване и отглеждане на кучета в Хасково. В нея ще бъде заложен текст от Закона за ветеринарномедицинската дейност, според който домашните кучета трябва да имат микрочипове.

Така след промяната регистрацията на домашно куче ще бъде възможна, единствено ако животното има поставен чип. Това става при ветеринар, а целта е кучето да може да бъде идентифицирано. В чипа фигурира номер от класификатор, който дава пълна информация за животното и собственика му.

Поставянето на микрочип струва 25 лева, прави се чрез инжектиране и не е опасно за кучето, успокояват ветеринарните лекари.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.