1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Промени в закона ще разрешат отстрела на два защитени вида - кафява мечка и дива коза

Промени в закона ще разрешат отстрела на два защитени вида - кафява мечка и дива коза

От Фондация „Четири лапи” организира дебат, на който ще бъде обсъден Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за лова и опазване на дивеча

Фондация „Четири лапи” организира дебат, на който ще бъде обсъден Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за лова и опазване на дивеча и Закона за биоразнообразието.  Димитър Иванов, управител на Парка за танцуващи мечки в Белица и член на фондацията, коментира, че готвените промени в законите за лова и за биоразнообразието на практика разрешават отстрела на два защитени вида – кафявата мечка и дивата коза.

Това може да доведе до негативни последици за страната ни, а приемането на предложените промени в този вид ще предизвика задълбочаване на проблема с популацията на кафявата мечка в България и ще усложни допълнително ситуацията с рисковите екземпляри, смята той.

По думите на Димитър Иванов, прехвърлянето на отговорностите от едно министерство в друго ще утежни работата на Министерство на земеделието и храните (МЗХ), което по принцип не може да бъде отговорно за кафявата мечка, тъй като тя е защитена от ред конвенции, както и от Червената книга на България. Отговорното лице е министърът на околната среда, който на всеки две години представя пред комисия в ЕС състоянието на биоразнообразието в България. Оттук става затрудняване в комуникацията, тъй като един ще бъде отговорен, а друг ще представя какво е свършено в България за две години.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.