1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Промените в Закона за горите ще поставят под въпрос развитието на туризма в планините

Промените в Закона за горите ще поставят под въпрос развитието на туризма в планините

Това прогнозират Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенти и Българската асоциация за алтернативен туризъм

Създаването на по-мащабна мрежа от ски съоръжения, които няма да се използват средно девет месеца в годината, ще постави под въпрос развитието на качествен летен туристически продукт в планините. Това прогнозират Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенти и Българската асоциация за алтернативен туризъм в становище по повод предлаганите от правителството промени в Закона за горите.

Според поправките частни фирми ще могат да строят или разширяват ски съоръжения в горите, без да сменят предназначението на земята, каквото изискване има в момента.  От сегашните ограничения в началото на ски сезона се оплака дружеството "Витоша ски", което отказва да пусне лифтовете и влековете в планината с аргумента, че това би било в противоречие със сегашния закон.

Двете туристически сдружения обаче настояват правителството да оттегли от обсъждане в парламента проектозакона си за по-задълбочен анализ и съгласуване с туристическия бранш, съобщи БТА.

Според декларацията, която е адресирана до премиера Бойко Борисов и до министрите на икономиката, земеделието и околната среда, предлаганите от правителството промени "се правят под натиска на корпоративни интереси" и няма да помогнат за подобрение в конкурентоспособността на българския туристически продукт.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.