1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Протест на екоактивисти заради концесията на ски зоната в Банско

Протест на екоактивисти заради концесията на ски зоната в Банско

Снимка:

Природозащитниците искат още да се конфискува незаконно изграденото и да се облагородят неправомерно застроените територии в Пирин

Екоактивисти излизат на протест пред сградата на Министерския съвет, заради намерението на правителството да запази договора за концесията на ски зоната в Банско, въпреки неправомерното разширяване на концесионната площ с близо 65 хектара над заложеното в договора.

Коалицията "За да остане природа в България" ще протестира и срещу инициираните промени в Закона за концесиите, с които управляващите ще направят възможно коригирането на договора за концесия.

В сряда министърът на околната среда и водите Нона Караджова обяви, че проверка на министерството е установила разминаване между предвидената в концесията площ за експлоатиране от страна на фирмата "Юлен" АД и действително застроената със съоръжения площ.

Караджова обясни, че за да не бъде "погребан" ски курортът Банско, няма да се премине към разваляне на концесията, нито ще се се премахнат допълнително построените ски съоръжения. Пред Дарик министър Караджова допълни, че прекратяването на концесията би струвало на държавата огромни суми за неустойки и приемливото решение е да се направи поправка в Закона за концесиите, която да позволи корекции в договора по посока на вдигане на концесионната такса.

Всички съоръжения в ски зоната са построени с издадени разрешителни и са надминали договорената площ, заради липсата на контрол през последните няколко години, обясни в ефира на Дарик министър Нона Караджова. По думите й концесионерът е спазвал редовно двете основни задължения по договора - да направи инвестиции и да плаща концесионна такса. Развалянето на договора ще има финансови последици за държавата, затова е взето решение за осигуряване на възможност за корекции в този и други договори, допълни Караджова.

В отговор на това екоактивисти обявиха, че ще сезират Европейската комисия, заради законодателните намерения на правителството и призоваха премиера Бойко Борисов да спре застрояването на защитените територии и да развали концесията с "Юлен".

Природозащитниците искат още да се конфискува незаконно изграденото и да се облагородят неправомерно застроените територии в Пирин.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.