1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Протест в защита на българското Черноморие от застрояване

Протест в защита на българското Черноморие от застрояване

Акцията ще се проведе днес от 14.00 часа пред сградата на парламента

Протест в защита на българското Черноморие от застрояване ще има днес следобяд от 14.00 часа пред сградата на парламента на площад "Независимост", където депутатите провеждат заседания на повечето комисии на Народното събрание.

Акцията под надслов "Граждански натиск за защита на Черноморието" ще се проведе половин час преди началото на поредното заседание на парламентарната Комисията по регионална политика и местно самоуправление. Идеята на организаторите е да привлекат вниманието към общото предложение на "Зелените", природозащитници и туристическия бранш за промяна на Закона за устройство на черноморското крайбрежие, с което да се спре всяко ново строителство в двукилометровата ивица на зони А и Б от териториите по "Натура 2000" за опазване на защитени природни местообитания и видове.

Според вносителите, с тази поправка могат да се решат казуси като Карадере, Странджа, Иракли, "Дюнигейт" и други "горещи случаи", като дават решение на неизпълненото обещание на БСП да създаде национален парк "Българско Черноморие".

Предложението, по думите им, осмисля и по законодателен път трайно решава и проблема със застрояването на заменките, направени в най-ценните природни територии.

Организаторите на протеста канят на публичен диспут на площада всички депутати от комисията. Вносители на предложението са "Зелените", коалиция от природозащитни организации "За да остане природа в България", Българска туристическа камара и Българска асоциация за алтернативен туризъм.

Част от предложенията за промени бяха разгледани на заседанието на Комисията по регионална политика и местно самоуправление преди седмица и бяха отхвърлени чрез гласуване "въздържал се" от всички политически сили. Друга част от текстовете в закона за устройство на черноморското крайбрежие ще бъдат разгледани на заседанието на комисията този четвъртък. Въпреки че бяха отхвърлени от комисията, предложенията им ще бъдат гледани и в пленарна зала, където могат да бъдат приети при наличие на добра воля от страна на политическите сили в парламента.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.