1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Протестиращи венецианци превърнаха града си в парк

Протестиращи венецианци превърнаха града си в парк

Интернет организацията Venessia.com от години организира подобни протести

Жители на Венеция откликнаха на призива на местната интернет организация Venessia.com да превърнат за един ден града си увеселителен парк, наречен Венецияленд, съобщават италиански електронни издания, пише БТА.

Вчера жителите кореняци на града, дегизирани в традиционни венециански костюми, се спуснаха с гондоли по Големия канал на Венеция. После те откриха на шега няколко входа за достъп до центъра на града и раздаваха на туристите входни билети и карти за ориентиране, сякаш се намират в истински увеселителен парк или резерват. Целта на инициативата не бе да забавлява туристите, а в знак на протест срещу растящия туристически поток във Венеция, който неизбежно води до покачване на цените и принуждава местното население да напуска родния си град.

Интернет организацията Venessia.com от години организира подобни протести. Тя обединява жители кореняци на града. Миналата година тя организира символично погребение на Венеция, при което жителите на града се спуснаха с гондоли в траурно шествие по Канале гранде в знак на протест, че местното население намалява все повече. На една от гондолите те бяха натоварили ковчег, символизиращ изчезването на местните жители.

Италиански статистици предупреждават, че населението на Венеция е под 60 000 души, което е рекорден минимум от векове. Същевременно по данни на местните власти във Венеция се изсипват по 55 000 туристи на ден.


 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.