1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Протестите в защита на Пирин продължават в четвъртък, 29 март

Протестите в защита на Пирин продължават в четвъртък, 29 март

Делото за обжалване на правителственото решение е насрочено за 14 май

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ припомня, че на 29 март 2018 г., четвъртък, граждани продължават да протестират за оттегляне на решението на правителството от декември 2017 г. да отвори за строителство 48% от територията на Национален парк Пирин, както и срещу готвените промени в Закона за горите, които ще улеснят урбанизирането им.
 
Върховният административен съд насрочи за 14 май първо заседание по делото, с което организации, които са членове на коалицията „За да остане природа в България“, обжалват въпросното правителствено решение за промените в плана за управление на Национален парк Пирин. Съдът отказа да спре действието на промените на плана, докато тече делото, но природозащитниците ще обжалват това определение на по-горна инстанция.
 
Очаква се скоро Върховният административен съд да излезе и с решение на първа инстанция по делото срещу решението на екоминистъра актуализацията на плана за управление на Национален парк Пирин да не се подлага на  екологична оценка и оценка за степента на въздействие върху защитените зони от Натура 2000, съвпадащи с границите на парка. Припомняме, че тези промени от своя страна предвиждат 12,5 пъти повече застрояване спрямо първоначалния план за управление и сечи върху 60% от територията на националния парк.
 
В София гражданите се събират за протеста от 18:30 ч. пред паметника на Алеко, на входа на метростанцията НДК.
 
Освен в София протести ще има още в:
 
Благоевград, 18:30 ч, пл. „България“:
https://www.facebook.com/events/335275010315644/
 
Пловдив, 18:30 ч, пл. „Стефан Стамболов“: https://www.facebook.com/events/171031766882693/
 
Сливен, 17 ч, Старият бряст: https://www.facebook.com/events/198362700767712/
 
Свищов, 31 март 2018 г, засаждане на дръвчета: https://www.facebook.com/events/264277940778943/
 
След като на 28 декември 2017 г. решение на Министерски съвет отвори за строителство 48% от територията на Национален парк Пирин, сега управляващите придвижват законодателство за нови сечи за строителство в горите и за застрояване на земеделските земи в планинските райони и по Черноморието.
 
Затова коалицията „За да остане природа в България“ продължава да настоява за:
 
1. Оттегляне на решението на МС от 28.12.2017, което дава възможност за строителство в 48% от Национален парк Пирин;
 
2. Оставка на Нено Димов като министър на околната среда, предложил това решение;

3. Обявяване на реалния собственик на концесионера "Юлен" АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество;
 
4. Оставка на Валери Симеонов като вицепремиер, заради прокарване на правителствена политика срещу гражданското общество и природата и публичните призиви за насилие и дискриминация;
 
5. Отхвърляне на внесените лобистки поправки в Закона за горите (същите като през 2012 г.), разрешаващи сечта и бетонирането в горите. Отделяне на контролния орган (Изпълнителна агенция по горите) от брадвата (Министерство на земеделието и храните) и забрана на износа на обла дървесина от държавните гори;
 
6. Отхвърляне на промените в Закона за опазване на земеделските земи, които улесняват урбанизацията им, както и разследване на заменките по Черноморието.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.