1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Проведе се деветото преброяване на белоглавите лешояди на Балканския полуостров

Проведе се деветото преброяване на белоглавите лешояди на Балканския полуостров

Снимка:

Резултатите са обнадеждаващи

На 23 ноември се проведе деветото поредно преброяване на белоглавите лешояди на Балканския полуостров. Организатори на събитието тази година са Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и VCF (Vulture Conservation Foundation) в партньорството с още 9 други природозащитни организации и институти от България, Гърция и Сърбия. То се осъществи от над 30 екипа на територията на Балканскяи п-ов. Целта на преброяването бе да се определи числеността на популацията на белоглавите лешояди на Балканите, тяхната възрастова структура и заплахите за редките птици.

Резултатите са обнадеждаващи и тази година – общо бяха регистрирани 602 птици като най-много са преброили в Сърбия – 358 лешояда, следва България със 182 птици и Гърция – 62 лешояда. За сравнение миналата година бяха регистрирани 599 белоглави лешояда, но заедно с Македония, където тази година преброяването не можа да се състои. Тази дейност ще се превърне в един от основните инструменти за монитринг на вида според балканския план за действие за лешоядите.

Данните от мониторинга на белоглавия лешояд на Балканите, провеждан от редица природозащитни организации показват, че видът намалява в Гърция и Македония и се увеличава постепенно в България, Сърбия и Хърватско.

В Източни Родопи, мониторинга, който БДЗП провежда ежегодно, сочи постепенно увеличение на популацията, като през 2013 г. бяха регистрирани 67 двойки. В същото време колегите ни от ФПС „Зелени Балкани“, „Фонд за дивата флора и фауна“ и „Дружество за защита на хищните птици“ работят по възвръщането на вида в Стара планина и Кресненското дефиле, където до момента са освободени над 120 птици, отбелязват от БДЗП.

Проучването в Източни Родопи се осъществява с любезната подкрепа на проект „Новото тракийско злато“  за устойчиво развитие на Източни Родопи и фондация АРК.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.