1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Проведе се конференцията „Учениците пестят енергия в своето училище“

Проведе се конференцията „Учениците пестят енергия в своето училище“

НДЕФ финансира мерки за подобряване на енергийната ефективност в училища в цялата страна

Деца се учат да пестят енергия в училище като полагат грижа за осветлението и отоплението в сградите. Учениците разполагат с уреди за измерване на  температурата, въглеродния двуокис и осветеността на помещенията. Резултатите ползват за вземане на решения къде да изгасят осветлението, дали да намалят отоплението, как и кога да проветряват стаите. Целта е да им бъде топло и комфортно в училище, но в същото време да не се пилее енергия, разказа изпълнителният директор на Националния доверителен екофонд (НДЕФ) Камелия Георгиева в рамките на конференцията „Учениците пестят енергия в своето училище“.

Дейностите са част от пилотна инициатива в две столични училища от район „Люлин“ и две учебни заведения в община Самоков, която ще продължи до март 2018 г. Тя е част от Проект за опазване на климата чрез подобрено поведение на потребителите в европейските училища, осъществяван от НДЕФ с финансовата подкрепа на германското министерство на околната среда.

По данни на германските партньори само от енергоефективното поведение на учениците се спестяват по 3-4 хиляди лева на сезон. Икономиите ще се ползват за екскурзии в планината или за купуване на нови уреди за измервания, посочи Камелия Георгиева.

НДЕФ финансира мерки за подобряване на енергийната ефективност в училища в цялата страна. Сред тях са смяна на дограми, осветление и поставяне на изолации на сградите.

„За всички ни е изключително ценно, че има възможност към тези инвестиционни мерки в учебните заведения да стартират и дейности, които разширяват познанията и променят поведението на децата и младите хора“, каза на конференцията заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева. Тя отбеляза, че подобни проекти дават възможност за по-добри и устойчиви резултати в общата борба за справяне с предизвикателствата с климатичните промени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.