1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Проверяват атомните електроцентрали в САЩ

Проверяват атомните електроцентрали в САЩ

Краткосрочният анализ ще е готов след три месеца

Американската комисия за ядрено регулиране започна проверка на атомните електроцентрали в САЩ след ядрената криза в Япония, предаде Асошиейтед прес.

Комисията създаде вчера екип от висши служители и нейни сегашни и бивши експерти, които ще извършат краткосрочни и дългосрочни анализи на поуките от събитията в Япония и ще съставят доклад как тези поуки да бъдат приложени за гарантиране на сигурността в 104-те американски ядрени реактори.

Председателят на комисията Грегъри Яшко каза, че е важно да се проучат последиците за АЕЦ от земетресението и цунамито в Япония и да се прецени дали са необходими промени в американската политика за сигурност на ядрените обекти. "Нашата цел е да запазим здравето и сигурността на американците. Ще направим преглед на всички данни, предоставени от Япония, за да разберем последиците на тези събития за САЩ", добави Яшко, пише БТА.

Краткосрочният анализ ще е готов след три месеца и ще бъде актуализиран след 30 и след още 60 дни. Първото заседание на експертния екип ще е на 14 април. Дългосрочният анализ ще бъде завършен към края на годината, отбелязва АП.

На 17 март президентът Барак Обама нареди на комисията да извърши цялостен преглед на сигурността на американските ядрени централи след катастрофата в Япония, напомня Франс прес.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.