1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Прозвището на Казанлък като „град на розите" може да остане в историята

Прозвището на Казанлък като „град на розите" може да остане в историята

Липсата на средства е една от причините в последните години да се садят все по-малко от уханните растения

Прозвището на Казанлък като „град на розите" може да остане в историята. Липсата на средства е една от причините в последните години да се садят все по-малко от уханните растения. Тази година обаче общината се е заела да върне на града старата му слава. Проектът е започнал с възстановяването на розовите градини и засаждане на цветя от четирите входа на Казанлък, информира bTV.

Над 300 рози са били засадени само на северния вход на града, но от тях са изчезнали 38 храстчета. Кметът на Казанлък Галина Стоянова предположи, че някой е решил да си вземе уханното цвете, за да си го посади в дома. Друга версия е, че някой се опитва да създаде малък бизнес.

2,50 лв. е цената на едно розово храстче. Веднъж изтръгнати от почвата, розите повече няма да могат да се захванат и така и усилията на крадците са напразни. Излишен се оказва и трудът на хората от общинското звено „Озеленяване”. Според шефа му Никола Чалъков поговорката „един чисти, цапат петима" в случая важи с пълна сила.

С разпореждане на кмета Галина Стоянова в борбата срещу крадците на рози е включена и общинската полиция. Щатът й обаче е от 15 души, а тяхна грижа е и опазването на лозята в околностите на Казанлък. Затова тя обеща финансова награда от 100 лв. за всеки, който успее да заснеме крадец на розови храсти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.