1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Изяснява се точната площ на изгорялата гора в Банско

Изяснява се точната площ на изгорялата гора в Банско

Днес са възникнали още два низови пожара в районите на РДГ- Пазарджик и ДГС - Видин

Обстановката след пожара в района на Банско е нормална, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. Засегнатият периметър се обхожда от екипи на горските и ловни стопанства и на РДГ - Благоевград. По данни на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) над 50 горски служители и 10 пожарникари дежурят денонощно на мястото на пожара, който изпепели близо 2 хил. дка горски масив. Доизгасят се тлеещи 2-3 дънера и се върви към пълно затихване. На мястото има пожарни автомобили и специализирани автомобили с модули за гасене на пожари. След овладяването и потушаването на огнената стихия, не се е наблюдавало разпространение на огъня.

Все още се изяснява точната площ на изгорялата гора. Специалистите от ИАГ са получили сателитна снимка от района на пожара между селата Осеново и Гостун от вчера. Тя е изготвена от Германската космическа агенция и е предоставена от Центъра за аерокосмическо наблюдение към МВР и ще спомогне за по-бързото и точно определяне на засегнатите площи.

Междувременно днес са възникнали още два низови пожара в районите на РДГ- Пазарджик и ДГС - Видин. Засегнати са широколистни култури. Ситуацията е овладяна в съответните райони, като специализирани екипи работят за пълното потушаване на пожарите. Огънят в района на РДГ - Пазарджик, близо до с. Звъничево, е обхванал около 90 дка тополови насаждения от държавния горски масив. Причината за пожара е опожаряване на стърнища.

Засегнатата площ и причините за пожара в района на ДГС - Видин все още се изясняват.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.