1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Пускат пречиствателна станция в Стара Загора до седмица

Пускат пречиствателна станция в Стара Загора до седмица

Съоръжението е на стойност 13,6 млн. евро

До седмица ще бъде въведена в експлоатация пречиствателната станция за отпадни битови и дъждовни води на Стара Загора, съобщиха в аванс от МРРБ, пише econ.bg. Съоръжението е на стойност 13,6 млн. евро, първата му копка бе направена през далечната 2005 г. Осъществени са задължителните 72-часови проби, предстои да мине последната държавна приемателна комисия.

Междувременно общинските съветници дадоха съгласието си станцията да бъде прехвърлена в активите на местното ВиК-дружество.Според специалистите от МРРБ всички технически задачи били завършени, работел и когенераторът, който ще преработва отделящия се метан, съобщи в. "Монитор".

Съоръжението в Стара Загора вървеше в пакет с тези в Димитровград и Хасково, а общата цена за изграждането им беше 19 554 075 евро. Договорите включваха проектирането, строителството и предаването на напълно завършените обекти, в това число и оборудване за пречистване на водите от азотно-фосфорни примеси. Пусковите срокове бяха юли 2007 г.

Според проекта обработването на отпадните води е на принципа на биологически цикъл. В началото е механичното стъпало, следва биологичното, след това - улавяне на метана, който чрез когенератора ще се използва за вторично производство на електроенергия. Обезводнената и обезмирисена утайка ще се пресова и ще се превръща в тор с изключително добри качества.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.