1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Пясъчна пустиня в канадската провинция Манитоба е на път да изчезне от лицето на планетата

Пясъчна пустиня в канадската провинция Манитоба е на път да изчезне от лицето на планетата

Растителност покрива дюните с 10-20-процентни темпове на десетилетие

Докато в други райони по света пустинните области увеличават размерите си, пясъчна пустиня в канадската провинция Манитоба е на път да бъде покрита с растителност и да изчезне от лицето на планетата, предаде Франс прес. Пясъчните дюни Спирит сандс с площ 4 кв.км в парка Спрус удс, на около 200 км западно от Уинипег, са застрашени. На няколко места туфи трева са изникнали от пясъка, докато на други места дюните вече са покрити с растителност, пише БТА.

Спирит сандс са "останки" от делтата на р. Асинибойн. В Канада рядко се срещат покрити с пясък територии. Всъщност тези дюни са единственият подобен район в Манитоба. "Първоначално дюните са обхващали площ от 6500 кв. км", заяви експертът по околната среда Джесика Елиът от правителствената агенция "Консървейшън Манитоба".

"Дюните са се появили вследствие на стопяването на ледник преди 12 000 години. Онова, което наблюдаваме днес, е естествена последица - растителността се увеличава там, където някога е имало пясъчни дюни", продължава специалистът.

Изследване, извършена в началото на този век, заключи, че растителността покрива дюните с 10-20-процентни темпове на десетилетие. Според Елиът няколко фактора могат да обяснят този феномен. "Климатът е различен от този в миналото", поясни тя. "Валежите са повече, а скоростта на вятъра е по-малка. И други фактори са от значение, като например наличие на бизони, които пасат тревата, и на горски пожари. Пясъчните дюни Спирит сандс не са пустиня в истинския смисъл на думата, защото там валежите са два пъти повече, отколкото в пустиннните области."

Вече се обмислят различни начини за спиране на увеличаването на растителността в района. Елиът споменава за ползване на хербициди, прибягване до пожари или пускане на бизони в района. В случай, че се стигне до пускане на бизони, ще трябва да се построят заграждения, които да ги задържат в пределите на парка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.