1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Работни срещи във Варна и Бургас за идентифициране на причините за генерирането на отпадъци в морската среда

Работни срещи във Варна и Бургас за идентифициране на причините за генерирането на отпадъци в морската среда

Снимка:

Целта е да се съберат мненията и оценките на експерти, природозащитници, институции, местни власти и други заинтересовани страни

Днес и утре във Варна и в Бургас ще се проведат работни срещи за идентифициране на причините за генерирането на отпадъци в морската среда по Черноморието. Целта на срещите е да се съберат мненията и оценките на експерти, природозащитници, институции, местни власти и други заинтересовани страни относно набиращия популярност проблем.

Срещите са част от международен изследователски проект на Европейската комисия CLEANSEA ("За чиста европейска морска среда чрез научни доказателства, иновативни решения и добро управление"), който цели да се ангажират ключовите заинтересовани страни в отговор на въпроса какво причинява морските отпадъци и да очертае мерки за по-добро управление и политики за постигане на добър екологичен статус на Черно море.

Фокус на срещите ще бъдат както социално-икономическите фактори за замърсяване на морските води, така и тези свързани със законодателството и неговото прилагане. Участниците в срещата ще споделят своя опит и познания в областта и ще стигнат до общи заключения, които да бъдат използвани от екипа на проекти в последващия анализ и предлагането на конкретни мерки.

Замърсяването на крайбрежните ивици и морските води в резултат на човешката дейност е един от проблемите, на който се обръща все по-голямо внимание от страна на международната общност по опазване на околната среда. Хиляди тонове опаковки, метали, корабно оборудване и други отпадъци се изхвърлят без контрол в реките и моретата всяка година. Множество научни изследвания доказват негативното въздействие на постоянно нарастващите количества отпадъци не само върху морските видове, но и върху икономическото състояние и устойчивото развитие на крайбрежните общности.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.