1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Радар изследва дълбините на антарктическия лед

Радар изследва дълбините на антарктическия лед

Картата, създадена от американски, британски и австралийски учени, показва някои от най-големите фиорди на Земята

Радар проникна през дебелия лед и изследва един от последните некартографирани райони на Земята – затрупани възвишения в Източна Антарктика, които на площ са по-големи от щата Тексас, съобщи ЮПИ.

Картата, създадена от американски, британски и австралийски учени, показва някои от най-големите фиорди на Земята. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

Изследваният Южен субглациален басейн е слаба точка на ледената покривка в Източна Антарктика. Той е много под морското ниво. Това позволява на водата да прониква под леда и да го отслабва, след което големи участъци от него се отчупват.

Изследването показва, че ледената покривка в миналото е била много по-малка. Тя често е нараствала и се е смалявала в периода от преди 34 милиона години до преди 14 милиона години, съобщава БТА.

"Това е предизвиквало колебания в морското ниво до 60 м. Разбрахме как е изглеждала ледената покривка, когато Земята е била много по-топла от сега. Тогава нещата са били много динамични, имало е значително повърхностно топене", казва Дънкан Йънг от екипа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.