1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Радиация край София

Радиация край София

Уранов рудник, макар и затворен вече две десетилетия, продължава да е заплаха за здравето на населението в община Елин Пелин

На около 30 километра от столицата, в землищата на софийските села Нови хан, Габра и Крушовица, уредите на физиците започват да се вълнуват. Причината не е в хранилището за радиоактивни отпадъци край Нови хан - а в радиоактивното наследство от ерата на социализма, допълнително разпиляно по време на прехода, пише darikfinance.bg.

Уранов рудник, макар и затворен вече две десетилетия, продължава да е заплаха за здравето на населението в община Елин Пелин, и не само.

Блажено невежество за радиацията в Софийската котловина

Доклад от края на 2008 г., изготвен от професор Рангел Гюров и екип от още четирима учени, двама от които доктори на науките, съобщава, че нивото на радон /дъщерен продукт на радия/ установено в полевите изследвания, е изключително високо, с ниво „оповестяване".

Край урановия рудник в землището на село Габра на 29.07.2008 г. е замерен радиоактивен фон със стойност 289 000 Bq/m3 (бекерела на кубичен метър въздух). Според публикация на Световната здравна организация, средното значение на радона в естествени условия варира между 5 и 15 Bq/m3. Добре е да се знае, че според СЗО радонът е вторият най-важен причинител на рак на белите дробове след никотина и рискът от рак нараства в линейна прогресия с 16% на всеки допълнителни 100 Bq/m3.

Въпросният доклад е изготвен по поръчка на ДП „Радиоактивни отпадъци" и следователно освен на държавното предприятие /под шапката на МИЕТ/ е бил предоставян на множество други ведомствени структури. Общо пет ведомства у нас си прехвърлят топката по радиационните въпроси. Но до този момент реакция към доклада на проф. Гюров няма.

Урановите мини на България, 48 от тях работещи и други 30-на в стадий на проучване, бяха затворени през 1992 г. с решение на правителството на Филип Димитров. Това решение впоследствие беше многократно критикувано - като политически мотивирано, недалновидно, ощетяващо икономиката ни и така нататък.

Целият материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.