1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Радиоактивен стронций е открит близо до Токио

Радиоактивен стронций е открит близо до Токио

Частна агенция откри опасния радиоактивен елемент на покрива на жилищна кооперация в град Йокохама

Радиоактивен стронций е открит близо до Токио, на около 250 км от авариралата японска ядрена централа "Фукушима-1", съобщава ДПА.

Частна агенция откри опасния радиоактивен елемент на покрива на жилищна кооперация в град Йокохама, южно от японската столица, след като обитател на блока поискал да бъдат направени съответните изследвания.

Те показали наличието на 195 бекерела стронций 90. За първи път стронций в концентрации от над 100 бекерела на килограм е открит на над 100 км от централата. Находката само увеличи притесненията на японците за огромните последици за здравето и за околната среда от ядрената катастрофа. Откакто централата пострада при труса и цунамито от 11 март, от нея изтичат радиоактивни вещества в околната среда.

Стронций 90 има период на полуразпадане от 29 години. Той се натрупва в костите при вдишване или поглъщане и се смята, че предизвиква рак на костите и левкемия. Сега властите на Йокохама проверяват откъде е дошъл откритият в града стронций 90.

Министерството на науката в Япония вече съобщи за открит радоактивен стронций на различни места в префектурите Фукушима и Мияги, които са близо до централата "Фукушима-1".

Стронций 90 беше засечен в концентрации между 10 и 20 бекерела на различни места из Япония и преди ядрената криза. Радиоактивните субстанции се натрупват в седиментите, така че все още не е ясно дали установеният при изследванията материал е в резултат на ядрената авария, подчерта представител на японското министерство на науката.

Днес японските власти съобщиха, че седем месеца след катастрофалното земетресение 22 хил. японци продължават да живеят във временни убежища. Основната част от тях - около 20 100 души - временно пребивават у роднини, в хотели или в частни домове, а останалите са в специални убежища.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.