1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ръководителят на ОП "Околна среда" Малина Крумова е подала оставка

Ръководителят на ОП "Околна среда" Малина Крумова е подала оставка

Снимка:

Започнала е проверка на всички обществени поръчки по програмата за периода 2010-2013 г.

Ръководителят на ОП "Околна среда" Малина Крумова е подала оставка, съобщи "Капитал  Дейли", като цитира свои източници в Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Искането на Крумова идва няколко седмици след като ЕК спря плащанията по програмата заради грешки на регионалните власти при реализирането на обществените поръчки.

Вчера, 16 декември, при отчета си за полугодието министърът на екологията Искра Михайлова обяви, че е започнала проверка на всички обществени поръчки по програмата за периода 2010-2013 г. От МОСВ прогнозират, че ревизията ще приключи в края на февруари 2014 година и през март, ако Брюксел одобри предприетите мерки, отново ще пусне спрените средства.

Според писмото с мотивите на Крумова до екоминистъра Искра Михайлова, цитирано от "Капитал", тя и управляващият орган на програмата са били подложени на линч "от парламентарната и медийната трибуна", което било признак за неработеща държава.

"Преувеличаването на един технически въпрос изпраща послания за неспособност в ЕК, което ще го задълбочи", пише в писмото си Крумова. Тя смята, че целенасочено е ограничаван достъпът й до информация и по този начин не може ефективно да управлява програмата. Управляващите органи на европрограмите по думите й са изолирани от процеса на взимане на решения, като "на тях им се спускат нареждания".

От писмото й става ясно, че вицепремиерът и отговарящ за еврофондовете Зинаида Златанова не е провела среща с управляващите оперативните програми, откакто е на поста си, което е над шест месеца.

"Липсват ясни национални цели или те се формулират без администрацията и без да се отчита натрупания опит. Решения като това за допустимост на ДДС или касаещи спирането на средствата по ОПОС се взимат без анализ", пише още в писмото на Крумова.

Работи се в режим на "спешност", която според Малина Крумова не е продиктувана от външни обстоятелства. Тя отхвърля обвиненията към нея, че органът е твърде независим, и отбелязва, че липсва система за национален контрол над обществените поръчки и резултатите от тях.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.