1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ръководството на ИАГ се срещна с представители на Агенцията по горите на САЩ

Ръководството на ИАГ се срещна с представители на Агенцията по горите на САЩ

Снимка:

Основен акцент в разговорите беше и съвместното разработване на проекти, свързани с борбата с горските пожари

Ръководството на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) се срещна с представители на Агенцията по горите на САЩ в лицето на експертите Брад Киндер и Шейла Слемп, които са на работно посещение в България. Една от целите на визитата беше да се набележат възможностите за разширяване на сътрудничеството в горския сектор между двете държави.

Изпълнителната агенция по горите, Агенцията по горите на САЩ заедно с Фондация „Америка за България”, успешно си партнират по редица проекти в областта на горите. Гостуването на американските експерти у нас е и в отговор на посещението на българска делегация в САЩ миналата година.

„Има области, в които можем да разширим сътрудничество между двете агенции, убеден съм, че ще намерим още допирни точки и ще надградим нашето партньорство”, заяви инж. Бисер Дачев, изпълнителен директор на ИАГ по време на срещата. Изпълнителна агенция по горите изразява интерес за взаимодействие в областта на устойчивото управление на горите и опазването на околната среда, допълни още той. В разговорите сатана ясно, че България се нуждае от патньорство в областта на осъществяването на национална горска инвентаризация, в разработването на методики за оценка на екосистемните услуги от горите и обмен на опит между експерти от научни институти и специализираната горска администрация в двете страни. Инж. Бисер Дачев заяви, че е време на гората да не се гледа само като източник на дървесина и дивеч. Важно е да се остойностят всички екосистемни ползвания в горите. Необходима е и промяна във виждането на обществото по отношение на възможностите, които предоставят горите.    

Основен акцент в разговорите беше и съвместното разработване на проекти и дейности, свързани с превенцията и борбата с горски пожари. Представителите на Агенцията по горите на САЩ споделиха опита на тяхната страна в борбата с пожарите в горите и разказаха за добри практики, успешно прилагани в тази област. Американските представители обясниха също, че работят и в посока образоване на обществото по отношение използването на горските ресурси и възможностите за екотуризъм.

Инж. Любчо Тричков директор на Дирекция "Проекти и международни дейности" в ИАГ направи презентация и запозна гостите с особеностите и структурните реформи на горския сектор в България. Той наблегна и върху необходимостта от разработването на съвместни проекти за ефективното използване на биомасата.

В края на срещата и двете страни изразиха желание да започнат обмяната на опит и необходимата информация между агенциите. Американските експерти заявиха, че веднага могат да помогнат с предоставянето на методиките за остойностяване на екосистемните услуги.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.