1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ръководството на МОСВ се срещна с представители на НПО

Ръководството на МОСВ се срещна с представители на НПО

Търсят се бързи писти за внедряване на енергийни източници

Вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов проведе първа среща с представители на НПО сектора. В нея участваха също заместник-министър Тома Белев и началникът на политическия кабинет Иван Велов.

„За МОСВ са важни темите, по които работите. Искаме да чуем какво според вас е важно да влезе в нашия дневен ред. Възможно е някои теми, по които работим, да се разминават с вашите“ - заяви министър Сандов при откриването на срещата. Той сподели идеята си да се създадат обществени съвети по теми, както се изисква от Закона за опазване на околната среда, “но никога не се случвало. Надявам се, че може да подкрепим партньорство за инициативи, проекти, кампании, но вие трябва да сте активната страна“ - обърна се той към представителите от НПО. Началникът на кабинета Иван Велов отбеляза, че е много важно гледната точка на НПО да се взема предвид при вземане на решения. Стана ясно, че предстои в МОСВ да има експерт, който ще е ангажиран само с работата с неправителствения сектор.

Министър Сандов изтъкна, че по линия на европейската „Зелена сделка“ България има за цел до 2030 г. да постигне 10% зони със строга защита на територията на страната и в акваторията на Черно море. „Искаме да го постигнем в рамките на мандата. За целта индентифицираме „заспали“ проекти като например Природен парк “Западна Стара планина”. Подобен тип проекти има и в Родопите“, посочи той, като допълни, че 30% защитени зони на територията на България вече ги има през НАТУРА 2000, но в акваторията на Черно море има да се наваксва. „Зеленият пояс“ на западната и южната граница има потенциал за нови защитени зони, включително и трансгранични. За „Синия пояс“ – северната граница и Черноморското крайбрежие, се обсъжда възможност за създаване на Национален парк „Черно море“, който да включва съществуващи защитени територии на сушата и новосъздадени защитени акватории в една мрежа с общо управление.

Заместник-министър Тома Белев също потвърди, че МОСВ има воля да създава защитени акватории: „Започнахме миналата седмица с акваторията край Корал с произнасяне на целесъобразност. Със сдружение „Балканка“ имаме идея и съгласие за създаване на защитени реки. Имаме проучвания от Българската академия на науките за морски резервати, за да достигнем целта от 10 % строга защита. Море, реки, езера и влажни зони са малко представени в рамките на системата от защитени територии на България“ - информира Белев, като уточни, че екипът на МОСВ очаква да се запознае с проучвания в тази насока, ако природозащитните организации разполагат с такова.

„Имаме сключен договор за осъвременяване на информационната система за НАТУРА 2000“, съобщи още Тома Белев. По думите му, Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие на практика не е работила добре. „Успяхме да защитим бюджет, който да развие системата. Само за сравнение – ако предишните години държавата е отделяла 3 млн. лв., то за тази година сме заделили около 15 млн. лв., но трябва да увеличим капацитета, за да може да постигнем бърз резултат“, поясни той.

Представителите на НПО изразиха позиции по редица въпроси: защитените територии с десетилетия са неглижирани, затова огромни територии като Западна Стара планина, Родопите, Черноморието и други са без действащи структури за управление; стратегията за развитие на минната индустрия, чиято национална стратегия не е подлагана на екологична оценка и оценка за съвместимост; необходимо е да се подобри опазването на крайречната растителност и речните екосистеми; да се изградят рибни проходи в реките; да се прецизират възможностите за развитие на ВЕИ сектора; карстовите екосистеми да бъдат определени с по-строга защита. Изразиха се и опасения, че настоящата нормативна уредба може може да бъде пречка за определянето на горите във фаза на старост в строго защитени територии.

В заключение министър Сандов информира за резултатите от срещата си с организацията „The Green 10” в рамките на посещението си в Брюксел:

„Търсят се бързи писти за внедряване на енергийни източници. Това може да породи риск за опазване на територията в България. Европейската комисия изготвя стратегия. Аз споделих моите идеи ВЕИ-та да се изградят върху нарушените терени – стари мини, кариери, изоставени предприятия, както и чрез поставяне на ВЕИ да се намери добър баланс за деградирали земеделски земи. Ще ни трябва вашата експертна оценка как това да се случи по най-добрия начин за природата“, обясни министърът.

Срещите на МОСВ с НПО ще продължат да се провеждат поне веднъж месечно и ще се структурират около конкретни теми. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.