1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ранните хора в Северозападен Китай са използвали пандите за храна

Ранните хора в Северозападен Китай са използвали пандите за храна

Това съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на китайски учен

Фосили на панди показват, че ранните хора са използвали мечките за храна в Северозападен Китай, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на китайски учен.

Вей Гуанбяо, директор на Института по палеоантропология "Трите клисури" към музея в гр. Чунцин, каза, че от фосилите се вижда как пандите някога са били убивани от хора. "В първобитните времена хората не са убивали животни, от които нямат полза" - обясни той. Затова пандите трябва да са били използвани за храна.

В онези времена пандите са били много по-малки. Те са национален символ и съкровище на Китай. Държавата отделя много средства за изучаване и опазване на вида, който е застрашен от изчезване. На свобода живеят около 1600 животни (по сведения от 2004 г.), а в зоологически градини и различни програми за развъждане - около 300, пише vesti.bg.

Наричат животното още бамбукова мечка и пъстра мечка. Голямата панда е чернобяла, обитава планинските бамбукови гори в Западен и Централен Китай, храни се предимно с бамбук. Преди е била поставяна в семейство Енотови заедно с вида Малка панда, но днес обикновено е класифицирана в семейство Мечки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.