1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Растителните „рибни пръчици“ са с по-малък карбонов отпечатък

Растителните „рибни пръчици“ са с по-малък карбонов отпечатък

Изследването е проведено от природозащитната организация WWF

Въпреки че отглеждането на растения изисква вода, торове и аграрни площи и причинява въглеродни емисии, климатичният отпечатък на растителните алтернативи рибните пръчици е значително по-малък, отколкото на оргиналния продукт. До това заключение стига изследване, проведено от природозащитната организация WWF.
 
За целта на проучването учените от екоорганизацията са сравнили заместители, произведени от пшеница и соя, с обикновените рибни заготовки, в които се влагат треска или минтай. При анализа са взети предвид всички процеси – от производството на суровината, през преработката до продажбата на крайния клиент.
 
Резултатите показват, че екологичният отпечатък на рибните пръчици на животинска основа е 3,6 пъти по-голям от този на растителния вариант. Най-голямата вреда за околната среда при истинската риба идва от самото рибарство, извършвано с кораби, задвижвани с дизелово гориво.
Растителните заместители също имат влияние върху природата, най-вече заради торовете и препаратите за растителна защита. Но дори при включването на всички фактори като водни и енергийни ресурси, задържането на вредни вещества в почвата, земеползването, глобалното затопляне, емисиите в атмосферата, алтернативните продукти имат по-добър отпечатък, твърдят авторите на изследването.
 
Те са взели под внимание и хранителната стойност, тъй като често се смята, че при растителните заместители тя е по-ниска. Направеното сравнение показва, че при рибните пръчици тя е една и съща, независимо от суровината. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.