1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Раздават минерална вода в София заради горещините

Раздават минерална вода в София заради горещините

Ще бъдат отворени седем пункта в столицата

Заради горещините кметът на Столична община Йорданка Фандъкова организира раздаване на минерална вода за гражданите, съобщи БТА. Водата ще се раздава на нуждаещите се в интервала от 13.00 ч. до 16.00 ч.

Ще бъдат отворени седем пункта в столицата. Те са на Орлов мост, паметника на Патриарх Евтимий, Софийския университет - подлеза при централния вход, НДК - на ъгъла при булевардите "Патриарх Евтимий" и "Витоша", градинката при метростанция "Сердика", спирката на метрото при стадион Васил Левски и в зоната на Петте кюшета.

10 000 бутилки вода са предоставени безплатно на общината от фирма "Девин" и ще се раздават по необходимост в рамките на три дни от служители на общината и Българския червен кръст.

Вода ще се раздава и на всички общински служители, които работят на открито, както и в системата на градския транспорт. Разпоредено е и на столичните многопрофилни болници да организират безплатни прегледи на пострадали от топлината.

Йорданка Фандъкова е разпоредила и въвеждане на втора почивка в интервала от 15.00 ч. до 16.00 ч. за всички общински служители, които извършват дейности на открито като работниците в столичните парковете и градините и столичните инспектори. Кметът призова фирмите, които работят на строителни обекти в столицата, да организират втора почивка за строителите.

Във връзка с горещините се полагат и специални грижи за животните в зоопарка, посочват от общината. В клетките на мечката, пантерите, ягуарите, хипопотама има басейни и се сменя водата по три-четири пъти на ден. Носорогът се къпе ежедневно. В клетката на слона има басейн с вместимост един тон вода. За пингвините е осигурена течаща вода и има готовност при покачване на температурите да се сложи лед.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.