1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Разпродават експонати на Роженската обсерватория, за да я спасят от закриване

Разпродават експонати на Роженската обсерватория, за да я спасят от закриване

Българската астрономия е на първо място по научни публикации в света

Националната астрономическа обсерватория на Рожен обяви търг за разпродажбата на уникални технологии, използвани за наблюдения през изминалите 30 години. Това каза директорът на обсерваторията д-р Таньо Бонев, предаде Агенция "Фокус". Той обясни, че ще се разпродава техника, която е излязла от употреба, а целта е да се съберат средства, с които да се подсигури бюджета на научната институция, за да може да не се закрие, както и да се запази персонала, който заради липсата на финансиране е застрашен от съкращение.

Д-р Бонев обясни, че всичките предмети, които ще се продадат не се използват от учените в момента, но имат висока историческа и научна стойност, имайки предвид, че с тях са открити редица космически обекти, наблюдавани са стотици явления и са допринесли за развитието на астрономията в световен мащаб. Освен това българската астрономия е на първо място по научни публикации в света. Д-р Бонев посочи, че част от техниката е свалена от ремонта на двуметровият телескоп, който е един от петте 2-метрови рефлектори, произведен в заводите на Народното предприятие Карл-Цайс Йена в Германия и представлява уникална система от оптика, прецизна механика и електроника. През 2009 г., тридесет години след въвеждането на телескопа в експлоатация, неговата система за управление бе изцяло подменена. Старите части са запазени и е трябвало да бъдат използвани като експонати в бъдещата постоянна експозиция на астрономически прибори и инструменти на Обсерваторията.

Най-уникалния уред, който се продава е на германската фирма „Роботрон” – KSR 4100. Той представлява малка изчислителна машина, от която в света са произведени само два екземпляра, един от които е на Рожен. Тепърва предстои да се дадат цени на уредите, както и да се насрочи дата за търга.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.