1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Разработиха карта за влиянието на пътищата върху екосистемите

Разработиха карта за влиянието на пътищата върху екосистемите

За създаването на картата са използвани интернет ресурси в съчетание с инструменти на хуманитарните науки

Европейски, бразилски и американски учени са разработили карта на влиянието на човешките пътища по света, пише greentech.bg. От нея се вижда как транспортните трасета фрагментират земния пейзаж и го разделят на над 600 000 петна. Едва 7% от пространствата без пътища са по-големи от 100 квадратни километра.

Над половината от терените са по-малко от 1 кв. км., а четири пети от тях са по-малки от 5 кв. км. Изводът на изследователите е, че хората са навсякъде и носят със себе си рой беди: шум, замърсяване, увреждане на местообитанията на дивите животни и внасяне на биологични нашественици.

Единствените региони, в които пътищата са малко, са тундрата, пустините райони и скалистите планини и тези, които са вечно покрити с лед. Умерените и смесени гори по света са най-силно прорязани от човешки пътища.

За създаването на картата са използвани интернет ресурси в съчетание с инструменти на хуманитарните науки, казва Пиер Ибиш от Университета за устойчиво развитие „Еберсвалде“ в Германия. Той и неговите колеги са разгледали 282 проучвания, за да изготвят картата.

Щетите от изграждането и функционирането на пътищата са многобройни. Наред със замърсяването и шума всяко трасе има по своето протежение „буферна зона“ с ширина около 1 километър, в която природното богатство бива нарушено. Това включва загубата на дървета по време на строежа, съответно загубата на биоразнообразие, намалените екологични функции, разстройването на цялата екосистема.

„Глобалното опазване на екологично ценни зони от изграждането на пътища е съвсем неадекватно“, казват учените. Разпознаването и защитата на зоните без пътища е крайно необходимо, за да се спрат екологичните загуби от транспортната дейност на човека, настояват от университета.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.