1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Разширяват защитената зона около Галапагос

Разширяват защитената зона около Галапагос

Съответното споразумение беше подписано от президентите на Еквадор и Колумбия

С 60 000 квадратни километра се увеличава защитената зона около Гала̀пагоските острови. В бъдеще тя ще обхваща и части от Тихия океан, които принадлежат към Панама, Колумбия и Коста Рика.
 
Съответното споразумение беше подписано от президентите на Еквадор и Колумбия на специална церемония на борда на кораб, закотвен пред брега на остров Санта Круз, на която присъства и бившият американски държавен глава Бил Клинтън. По думите на президента на Еквадор, тези острови са едно от местата в света, които са оставили своя траен отпечатък в историята на човечеството. Той допълни, че човекът не бива да се държи като господар на планетата, а като неин защитник.
Галапагос
 
С разширяването на резервата в него влизат панамският остров Коѝба, колумбийският Малпèло и костариканският Коко. По този начин под закрила попадат миграционните пътища на някои от редките животински видове, обитаващи островите и водите около тях. Създаването на новата защитена зона беше обявено миналата година от държавните ръководители на участващите страни по време на световната конференция за климата в Глазгоу. С допълнителните 60 000 квадратни километра зоната обхваща близо 200 000 квадратни километра водна площ в Тихия океан.
 
Самите Галапагоски острови са част от Еквадор и се намират на около 1000 километра западно от брега на южноамериканската държава. Заради своите уникални флора и фауна архипелагът от 1978 година е в списъка на световното природно наследство на ЮНЕСКО. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.