1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Разследват случая с изплувалите мъртви крави по черноморското ни крайбрежие

Разследват случая с изплувалите мъртви крави по черноморското ни крайбрежие

ОДБХ-Бургас: Вероятно се касае за чужд кораб, от който са изхвърлени мъртви животни

Изпълнителна агенция "Морска администрация" в Бургас предприе незабавна проверка по случая с изплувалите мъртви крави по българското черноморско крайбрежие. Припомняме, че през почивните дни четири сигнала за мъртви животни по бреовете на Царево, Ахтопол и Обзор, вдигнаха на крак БАБХ.

Четири сигнала за открити трупове на крави по морския бряг на юг от Бургас са постъпили от вчера в местната дирекция на Агенцията по безопасност на храните. Трупове на умрелите животни са забелязани край  Ахтопол и Царево, а по-късно и на брега в  Обзор. От Областната дирекция по безопасност на храните уточниха, че вероятно се касае за чужд кораб, превозващ животни, който е изхвърлил от борда си мъртвите.

"Експедитивно и бързо се справяме с проблема. Дезинфекцираме местата. По всяка вероятност подлежи на проверка, в понеделник ще проверим в морска администрация действително има ли такъв кораб от Румъния или някъде по-на север. Нормално и логично е течението на Черно море идва към нас, така че където и да са умрели, където и да са хвърлени тези крави нормално е да идват към нас. Но те не са български в никакъв случай", съобщи д-р Георги Митев, директор на ОДБХ – Бургас.

Сигнали за нови животни няма, но от Агенцията могат да реагират незабавно за още изхвърлени от морското течение крави.

„Ние сме изпратили информация със запитване до румънските и украинските колеги за периода през последните две седмици какви кораби, превозващи живи животни са потеглили от техните пристанища“, информира капитан Веселин Колев от Изпълнителна агенция „Морска админстрация“.

Товарните кораби минават по строго указан коридор. Въпреки че плаването е в български териториални води, ако корабът е бил по далече от 12 морски мили обаче, не подлежи на санкция. 

„Обичайните пътища на корабите от Укайна и Румъния минават покрай нашите брегове на път за Босфора. И те са в рамките на 12-13 – 15 мили от бреговата ивица“, допълни капитан Веселин Колев.

автор: Елена Танева


 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.