1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Речните нива остават без особени изменения

Речните нива остават без особени изменения

Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води

Днес ще бъде без валежи. В неделя на отделни места в планините на Западна България ще превали краткотраен дъжд. Количествата ще са под 1-3 л/кв.м. В понеделник на места, главно в Югозападна България и Родопската област, ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици. Количествата ще са предимно между 5 и 10 л/кв.м, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. 

През денонощието от 8 ч. на 4 до 8 ч. на 5 август речните нива в по-голямата част от страната са се понижавали или са останали без съществени изменения. Колебанията на речните нива в горното течение на р. Марица (Източнобеломорски басейн), са вследствие на работа на хидротенически съоражения. Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води.
Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:
Дунавски басейн: колебания от - 18 см до + 16 см
Черноморски басейн: понижения с до - 2 см
Източнобеломорски басейн: колебанията са от - 18 см до + 6 см. От - 24/+ 12 см са във водосбора на р. Марица, са вследствие работа на хидротехнически съоражения
Западнобеломорски басейн: колебанията са от - 7 см до + 6 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в
Дунавския басейн днес и през следващите два дни водните нива на реките в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения.
Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 6, 7 и 8 август ще бъдат около и под средно многогодишните стойности и под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 6, 7 и 8 август, че водните количества във водосбора на р. Янтра ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. Днес и през следващите два дни нивата в басейна ще останат без съществени изменения или ще се понижават, но ще бъдат под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водните количества в долното течение на реката на 6, 7, 8 и 9 август ще бъдат около средно многогодишната стойност. Днес и през следващите 2-3 дни речните нивата във водосбора ще останат без съществени изменения и под прага за внимание.
Черноморски басейн: днес и през следващите два дни водните нива на реките в басейна ще бъдат без съществени изменения.
Източнобеломорски басейн: днес и през следващите два дни водните нива на реките в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения. В следобедните часове на 8 август са възможни краткотрайни, незначителни повишения на водните нива на реките в горната и средната част на водосбора на р. Марица. Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива ще бъдат под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение.
Западнобеломорски басейн: днес и утре водните нива на реките в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения. На 8 август са възможни краткотрайни повишения на водните нива на реките във водосборите на р. Струма и р. Места. Възможни са по-значителни повишения на реките във водосборите на реките Драговищица, Бистрица -Соволянска, Рилска, Лебница и Струмешница.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.