1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Редки птици и диви животни се завръщат в Осоговската планина

Редки птици и диви животни се завръщат в Осоговската планина

Снимка:

Видовете са включени в Червената книга на България

Редки  птици и диви животни се завръщат в Осоговската планина. Видовете са включени в Червената книга на България. Сред тях са горски бегач, сив кълвач,  мечки и вълци.

Сивият кълвач е известен още като санитар на гората, заради това, че се храни с вредните насекоми , които живеят под кората на дърветата. Така растенията, които наброяват няколко стотин години са предпазени от  изсъхване. 

По думите на Емилия Иванова, директор на Държавно ловно стопанство „Осогово", цитирана от телевизия Агро ТВ горският бегач е рядък вид, а сивият кълвач е застрашен вид. Включени са в Червената книга на България. Със съхраняването и запазването на тези гори се доприняса за запазването на тези видове.

В Осоговската планина има горски територии на над 100 години. Редките видове застрашени от изчезване намират места за зимуване в хралупите издълбани в стъблата на дърветата от сивия кълвач. Така птиците се приспособяват към живот и започват да гнездят. Тук се срещат и други видове животни записани в Червената книга на България.

Червената книга на България е списък със застрашени, изчезващи и изчезнали биологични видове. В България идеята за издаването й е на бележития зоолог и природозащитник Николай Боев. Първото й издание излиза в 2 тома през 1984 година и е посветен на растенията, а през 1985 година излиза и втори том, посветен на животните.

Автор: Снежана Любенова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.