Редките видове риби, пуснати в природен парк „Българка“ се адаптират добре

WWF ще продължи да наблюдава новата популация

Проучване установи, че рибките от редки видове главоч (Cottus gobio) и балкански щипок (Sabanejewia balcanica), които миналата година бяха разселени в река Паничарка на територията на природен парк „Българка“ от експерти от WWF, са оцелели и са се адаптирали добре.
 
Оказа се, че щипоците са останали близо до мястото, където бяха пуснати, и очевидно се чувстват добре там, докато главочите са се преместили по-нагоре по течението, където водата е по-бърза, а дъното – по-каменисто. Всички риби, които са открили експертите на WWF, са възрастни, в добро състояние.
 
Тези видове са изчезнали от реката преди години, а днес, когато екологичното състояние на водния басейн се е подобрило, не биха могли да се завърнат сами поради наличието на преграда – стената на язовир Христо Смирненски.
 
Главочът е вид, включен в Червената книга на Република България от самото ѝ създаване. Тази малка дънна рибка има твърде малко запазени жизнени популации в България. За да бъдат разселени в река Паничарка, главочите бяха взети от Стара река, приток на Янтра. Там експертите изчислиха, че броят им надвишава 15 000 екземпляра и прецениха, че могат безопасно да вземат 250 рибки и да ги преместят на ново място.
 
Над 500 рибки от вида балкански щипок също бяха преместени от експерти на WWF от река Видима над Севлиево.
 
WWF ще продължи да наблюдава новата популация в парк „Българка“ и да следи темпа ѝ на нарастване.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.