1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Регионалните инспекции по околната среда и водите са издали наказателни постановления за близо 150 хил. лева

Регионалните инспекции по околната среда и водите са издали наказателни постановления за близо 150 хил. лева

През юни са извършени 1742 проверки

Регионалните инспекции по околната среда и водите са издали наказателни постановления за близо 150 хил. лева през юни, съобщиха от екоминистерството. Общо през месеца експертите на 16-те регионални инспекции са извършили 1742 проверки на 1571 обекта. За отстраняване на констатирани нарушения са дадени 985 предписания. Съставени са 100 акта, от които 16 за неизпълнени предписания. Издадени са 71 наказателни постановления на обща стойност 146 482 лв. За констатирано увреждане или замърсяване на околната среда над допустимите норми и за неспазване на емисионните норми и ограничения са наложени 31 санкции. Постъпилите суми по наложени санкции, в т.ч. и за предходни месеци са 190 030 лв.

През изминалия месец екоинспекциие за засилили контрола по чистотата на населените места. Извършените проверки на територии на общините Гоце Делчев, Белица, Разлог, Рила, Кочериново и Кресна показват, че всички предписания за почистване на замърсени терени са изпълнени. Проверки на РИОСВ–Монтана са установили, че са почистени замърсени терени в гр. Дунавци, община Видин, а нерегламентираните сметища в селата Мадан и Мърчево, община Бойчиновци, са закрити и запръстени. Не са констатирани други замърсени площи и терени в тези населени места. Издадени са решения от РИОСВ-Пазарджик за закриване на депа за битови и инертни отпадъци в общините Септември, Батак и Панагюрище.

В рамките на контролната дейност през юни са издадени четири заповеди за прилагане на принудителни административни мерки. От РИОСВ-София е спряна производствената дейност на "Евроледър" ЕАД, предприятие за първична обработка на сурови кожи в град Етрополе. Мярката е наложена заради многократно констатирани нарушения и непредприемане на мерки от оператора за преустановяването им.  Със заповед на РИОСВ-Пловдив е спряна производствената дейност на «Оризарна» на «Агро гранд милинг райс» ООД в село Цалапица. За допуснати нарушения на условията в комплексното разрешително, със заповед на РИОСВ-Велико Търново са изведени от експлоатация четири котлоагрегата на "ТЕЦ Свилоза" в гр. Свищов. Мерките са  до привеждане в съответствие с екологичното законодателство. Принудителна административна мярка е наложена и на кмета на община Перущица след като проверка на екоинспекцията е установила, че продължава изхвърляне на битови, растителни, строителни и други отпадъци на бившето общинско сметище. Разпоредено е незабавно почистване на изхвърлените отпадъци на територията на сметището.

Целия материал за извършените проверки през месец юни от Регионалните инспекции по околната среда и водите четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.