1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Река Луда Камчия е замърсена

Река Луда Камчия е замърсена

Кметовете на град Котел и село Градец са глобени

Кметът на град Котел е глобен заради замърсяване на река Луда Камчия. Акт е съставен и на кмета на село Градец, където канализацията се излива в реката. Компетентните органи са били сезирани от областния управител Марин Кавърков след жалба на местен жител. Областният управител е уведомил за проблема Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) - Бургас, Басейнова дирекция - Варна, Областна дирекция на МВР, кмета на община Котел, Държавно ловно стопанство-Котел.

Кавръков съобщи, че от инспекцията в Бургас са направили проверка на място и са констатирали редица нередности. Направени са предписания за ликвидиране на замърсяването на коритото на Луда Камчия, преустановяване на нерегламентираното вливане на канализационните води в реката и изграждане от домакинствата на изгребни септични ями.
Предписанията трябва да се изпълнят в срок до 31 декември. Дадено е и предписание да се почисти теренът на старото селско сметище и да се информира населението, че то е с преустановена експлоатация след въвеждане на организирано сметосъбиране и извозване на отпадъците. Актът на кмета на Градец е по Закона за управление на отпадъците. Актът на кмета на община Котел е за това, че няма определени лица, които да съставят актове във връзка с копаенето и добиването на пясъчни плочи - градешки камъни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.