1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Река Соколица е замърсена от производствената дейност на ТЕЦ "Контур Глобул"

Река Соколица е замърсена от производствената дейност на ТЕЦ "Контур Глобул"

Регионалната инспекция за околна среда и води е съставила протокол и ще наложи санкции на компанията

Четиридесет дни след голямото наводнение в Гълъбовското село Обручище, река Соколица бе замърсена от производствената дейност на ТЕЦ "Контур Глобул". Регионалната инспекция за околна среда и води е съставила протокол и ще наложи санкции на компанията.

Три дни водите на река Соколица, която минава през селото, са кафеникаво-черни. Кметът на Обручище Илия Марков е подал сигнал до община Гълъбово и вчера, 12 март, е извършена проверка от Регионалната инспекция по околна среда и води. След анализ на проби от реката, изследвани с подвижната лаборатория на екоинспекцията, е установено, че промененият цвят и състав на водата е от пепелината - отпадъчен продукт от дейността на ТЕЦ "Контур Глобул", съобщи за БНР Илия Марков.

Пепелината, заедно с другите отточни води от тецовете и рудниците, задръства коритото на реката и предизвиква наводненията като последното от 6 февруари, когато бяха залети над 200 къщи и дворове.

На жителите на селото са били предоставени сушилни от Германия, но те изразходват огромно количество електроенергия. На този етап водата се е оттекла от дворовете и къщите, но влагата, мухълът и напуканите стени ги правят опасни за обитаване.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.