1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Река Вьоса в Албания стана национален парк

Река Вьоса в Албания стана национален парк

В кампанията се включиха и известни личности като Леонардо ди Каприо, привлекли вниманието на международната общност

С решение на правителството в Тирана албанската част на Река Вьоса, обект на продължила години международна кампания, беше официално обявена за национален парк. Това се казва в съобщение на министъра на околната среда Мирела Кумбаро.
 
Вьоса е последната свободно течаща река в Европа, извира в Гърция и преминава през Албания, за да се влее в Адриатическо море. Близо 10 години природозащитници от много страни се бореха тя да попадне под най-високото ниво на защита и по поречието да няма водноелектрически централи. В кампанията се включиха и известни личности като Леонардо ди Каприо, привлекли вниманието на международната общност.
Новият национален парк се простира на площ от 12 727 хектара, които включват цялата водна повърхност и бреговете на реката по цялото й течение в Албания. Басейнът й е местообитание за близо 1100 вида животни и растения, включително 13 животински и два растителни вида, които са застрашени в международен план. През февруари Тирана предприе стъпки за искане реката да бъде считана за биосферен резерват на ЮНЕСКО.
 
Осъществяването на парка ще започне тази пролет с Фаза едно. Тя включва активния канал на Вьоса, плюс някои земи и речна растителност в активния канал, или в риск от наводнение или ерозия – над 400 километра обща дължина. Фаза две ще добави зони, които се наводняват на всеки 30 до 50 години и някои частни земи, след консултации със заинтересованите страни. Ще бъде изградена и структура за управление на парка, която ще служи като пример за други национални паркове в региона и ще създаде модел за защита на реките в световен мащаб. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.