1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Реките – без съществени изменения

Реките – без съществени изменения

През първите два дни от следващата седмица на места ще превали краткотраен дъжд

Днес привечер и до полунощ на отделни места в планиниските райони на Западна България ще превали и прегърми. Количествата ще са от 1-2 л/кв.м., на изолирани места до 5-8 л/кв.м. През първите два дни от следващата седмица на места в Западна и Централна България ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици и временно усилване на вятъра. На по-малко места ще са преваляванията през втория ден. Количества на валежа за понеделник  ще са между 5 и 10 л/кв.м., за вторник – между 1 и 5 л/кв.м., съобщават от Министерството на околната среда и водите. 

През денонощието от 8 ч. на 5 до 8 ч. на 6 август речните нива в по-голямата част от страната са останали без съществени изменения. Колебанията на речните нива във водосборите на реките Огоста и Искър в Дунавския басейн, и р. Марица в Източнобеломорския басейн, са вследствие на работа на хидротехнически съоръжения. Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води. Регистрираните изменения по автоматични и конвенционални станции на НИМХ – БАН са:
Дунавски басейн: колебанията от - 6 см до + 5 см. Колебанията от - 29/+ 26 см във водосбора на р. Искър, са вследствие работа на хидротехнически съоражения
Черноморски басейн: водните нива са без изменение
Източнобеломорски басейн: колебанията са от - 18 см до + 5 см
Западнобеломорски басейн: колебанията са от - 5 см до + 6 см


Дунавския басейн днес и през следващите два дни водните нива на повечето от реките в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения. На 8 и 9 август в резултат на валежи се очакват краткотрайни повишения на водните нива във водосборите на реките: Искър – в горното и средното течение на основната река и притоците й Черни, Леви и Бели Искър, Блато, Батулийска, Стари Искър, Малък Искър, р. Черни Вит – в горното й течение, Черни Осъм – в горното течение, Росица в горното й течение. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 7 и 8 август ще бъдат около и под средно многогодишните стойности и под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 7, 8 и 9 август, че във водосбора на р. Янтра водните нива ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. Днес и през следващите два дни нивата в басейна ще останат без съществени изменения и под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водните количества в долното течение на реката на 7, 8, 9 и 10 август ще бъдат около средно многогодишната стойност. Днес и през следващите 2-3 дни речните нивата във водосбора ще останат без съществени изменения и под прага за внимание.


Черноморски басейн: днес и през следващите два дни нивата на реките в басейна ще останат без съществени изменения, информират от екоминистерството.


Източнобеломорски басейн: днес речните нива в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения. В следобедните часове на 8 и 9 август са възможни краткотрайни повишения на водните нива в горното и средно течение на р. Марица и в горните части от водосборите на старопланинските, и родопските й притоци (Ибър, Стара – Костенецка, Крива, Чепинска, Стара – Пещерска, Въча, Първенечка, Чепеларска). Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива ще бъдат под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение.


Западнобеломорски басейн: днес речните нива в басейна ще останат без съществени изменения. На 8 и 9 август се очакват краткотрайни повишения на водните нива на реките в басейна. Възможни са по-значителни повишения във водосборите на реките Драговищица, Бистрица – Соволянска, Рилска, Стара река, Бистрица – Санданска, Лебница и Струмешница във водосбора на Струма, както и в горното и средно течение на Места, във водосборите на притоците й Исток, Бъндерица, Демяница, Златарица, Добринишка и Ретиже.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.