Реколтата от диворастящи гъби в страната тази година е добра

Засега има доста продукция, затова и изкупните цени са паднали много

Реколтата от диворастящи гъби в страната и в Пазарджишко тази година е добра и засега има доста продукция, затова и изкупните цени паднаха много, каза Юлиан Колев, председател на Асоциацията на преработвателите на диворастящи гъби и плодове, предаде Радио „Фокус”.

Той уточни, че в момента гъбите от вида пачи крак се изкупуват на цени от около 5 лева за килограм. Същите са цените и на широколистната манатарка, а боровата манатарка върви по 7 лева за килограм. За сравнение преди месец изкупните цени на същите видове бяха 12 - 13 лева за килограм. Колев поясни, че традиционно в началото на юли цените на тази гъба падат заради голямото предлагане от другите държави и по-точно от руските републики, където има голяма реколта. Заради по-топлото време гъби започнаха да се берат вече и в по-високите части на Родопите в област Пазарджик. Пачи крак идва основно оттам, както и от Стара планина. Времето тази година е много по-добро за растежа на диви гъби в сравнение с миналата година, откъдето идва и по-добрата реколта. Преработвателят каза също, че дори когато паднат цените, гъбите пак се изкупуват. Няма случаи да не се изкупуват гъби, тъй като от тях може да се прави индустриална стока, тоест може да се суши, да се замразява, да се правят саламури. Затова и неизкупени гъби няма, добави Юлиян Колев.

В района на град Сърница вече има изкупвачи на диворастящи гъби, но реколтата не е постоянна, каза кметът на града Мустафа Аликанов. Той добави, че в момента няма много гъби, защото през последните дни имаше доста превалявания и времето беше по-хладно. Очакваме като се позатопли през следващите седмици да има повече гъби в гората, защото те искат и топлина, а не само влага. Но като цяло, тази година има повече от миналата, която беше суха и неблагоприятна, коментира кметът.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.