1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Рекордна численост на розови фламинги е регистрирана в Атанасовско езеро

Рекордна численост на розови фламинги е регистрирана в Атанасовско езеро

Две от фламингите са ярко розови възрастни птици

Розовите фламинги в Атанасовско езеро станаха пет. Това е най-високата численост на вида в България от близо 30 години насам. Последно през 1985 г. в плиткото езеро са наблюдавани шест птици, информираха от Българското дружество за защита на птиците.

Две от фламингите са ярко розови възрастни птици, а останалите три са бежови млади екземпляри на различна възраст.

При розовото фламинго е характерно младите птици, тези които не са достигнали половата си зрялост, да са бежови или мръсно бели. С нарастването на възрастта оперението им се сменя с бяло, което в определени моменти става ярко розово. Оттук и името на птицата – розово фламинго. Розовият цвят на перата се засилва в зависимост от храната, която използва фламингото. Ако тя е богата на червеното солнично раче, то тогава розовият цвят на фламингите е по-силен и контрастен. 

По това време на годината розовите фламинги се събират да зимуват в няколко езера в съседна Гърция. Такова е например езерото Керкини. В него през зимата могат да бъдат наблюдавани хиляди розови фламинги. Задържането на все повече птици в нашето Атанасовско езеро се дължи преди всичко на факта, че фламингите намират лагуната за достатъчно богата на нужната им храна. Друга причина, поради която розовите фламинги предпочитат да останат тук и да не прелетят още по на юг може би е относителното спокойствие, което намират птиците в езерото. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.