1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Рекордни въглеродни емисии застрашават климата

Рекордни въглеродни емисии застрашават климата

Това гласи документ с непубликувани оценки на Международната агенция по енергетика (МАЕ)

Емисиите на парникови газове са се увеличили с рекордно количество през изминалата година до най-голямото изхвърляне на въглерод в историята, поставяйки надеждите за запазване на глобалното затопляне на безопасни нива извън предела на възможностите. Това гласи документ с непубликувани оценки на Международната агенция по енергетика (МАЕ), пише вестник “Гардиън” .

Шоковото увеличение означава, че целта за предотвратяване повишаването на температурата с повече от 2 градуса, което според учените е прага пред потенциални „опасни климатични промени” – вероятно е само „добра утопия”, според главния икономист на агенцията Фатих Бирол.

Данните показват още, че най-сериозната глобална рецесия от 80 години насам е имала минимален ефект върху вредните емисии, обратно на някои предвиждания. Миналата година рекордните 30.6 гигатона въглероден диоксид са били изхвърлени в атмосферата, основно от изгарянето на изкопаеми горива. Това е увеличение с 1.6 гигатона спрямо 2009 г., според оценките на МАЕ, считани за стандарт в данните за емисиите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.