1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ректорът на ТУ в Ст. Загора ще се включи активно в работата на Комисията по земеделие

Ректорът на ТУ в Ст. Загора ще се включи активно в работата на Комисията по земеделие

Най-тежкият сектор в селското стопанство според него е животновъдството

Един от безспорните експерти в областта на земеделието, който влиза като депутат в 43-то Народно събрание е ректорът на Тракийския университет проф. Иван Станков. Намерението му е активно да се включи в работата на Комисията по земеделие. Като член на Съвета на ректорите той е компетентен и по въпросите на образованието.

Проф. Иван Станков е автор на Националната стратегия за развитие на селското стопанство, която така и не можа да намери реализация след изработването й. В нея той бе направил пълен анализ на състоянието на земеделието и животновъдството. Основните приоритети, които ще отстоява в Народното събрание са тези, които бе посочил като служебен министър на земеделието в правителството на Марин Райков. Това са развитие на овощарството, зеленукопроизводството и лозарството. Най-тежкият сектор в селското стопанство според него е животновъдството. За бранша трябва да бъдат взети спешни мерки. Там ситуацията е катастрофална по отношение броя на животните, които са намалели в пъти за последните няколко години.

Проф. Иван Станков е доктор на селскостопанските науки, дългогодишен преподавател в катедра Животновъдство –преживни животни и млекарство в Аграрния факултет на ТУ в Стара Загора. Специализирал е в Англия, Франция и САЩ. Член е на Консултативния съвет към Министерството на земеделието и на Контролния съвет на Националния млечен борд. От 2008 година досега е ректор на Тракийския университет. В парламента влиза като депутат от АБВ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.