1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Рециклираща инсталация в Северна Каролина ще преработва 2 тона органични отпадъци дневно

Рециклираща инсталация в Северна Каролина ще преработва 2 тона органични отпадъци дневно

Очаква се компостерът да спести на летище Шарлът - Дъглас 1 милион долара от разходи за обработка на боклука

Международното летище Шарлът - Дъглас в Северна Каролина започва изграждането на рециклираща инсталация на стойност 1.1 млн. долара, която ще включва и огромен компостер с червени калифорнийски червеи, съобщи онлайн изданието Treehugger, цитирано от "Дневник".

Компостерът ще има капацитета да преработва 2 тона органични отпадъци дневно, обясняват представители на летищната администрация. Полученият тор ще се използва за поддръжката на 6000 акра трева на територията на летището, а остатъкът ще се пакетира и продава.

"Ние генерираме много отпадъци и излиза невероятно скъпо да ги събираме, транспортираме и да плащаме за преработката им", обяснява директорът на летището Джери Ор за местния вестник "Шарлът обзървър". Очаква се през следващите години компостерът да спести на летището 1 милион долара от разходи за обработка на боклука.

Червеите ще преработват хранителни отпадъци, месо, кости, хартия, хавлиени кърпи и растителен боклук, които първо ще преминават през предварителна обработка и раздробяване, за да станат годни за компостиране. Проектът предвижда и система за контрол върху миризмата.

Според първоначалния план в компостера ще бъдат настанени 130 килограма червеи на стойност 6000 долара. Те ще обитават пространство от близо 750 квадратни метра. Съоръжението е първото с такива мащаби и е поредният знак, че компостирането с помощта на червеи се превръща в голям бизнес, коментира Treehugger.

Инсталацията в Северна Каролина трябва да заработи през февруари 2012 г. Не липсват и скептици, според които проектът няма да има очаквания успех, защото червеите са растителноядни и диетата на северноамериканския авиопасажер може да не им допадне.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.