1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Резерват "Стара река" става на 30 години

Резерват "Стара река" става на 30 години

На площ 1974,7 ха се съхранява природата на една от най-красивите планински реки в България

Резерватът се намира на територията на Национален парк "Централен Балкан" и днес става на 30 години, съобщават от Дирекцията на парка. Той е обявен на 19 март през 1981 г. от тогавашния Комитет за опазване на околната среда при Министерския съвет. Целта е да се запази уникален за Старопланинието комплекс от екосистеми на широколистни, иглолистни и смесени гори, реликтни съобщества, находища на редки и застрашени от изчезване в страната и в Европа видове. Обхваща водосбора на Стара река и притоците й в землището на Карлово.

На площ 1974,7 ха се съхранява природата на една от най-красивите планински реки в България - Стара река. Резерватът е сред първите по броя на редки растителни видове. Над 45 от тях са вписани в Червената книга - родопския силивряк, панчичевата пищялка и други. Двадесет вида се срещат само у нас - кернерова метличина, троянска камбанка, български ранилист.

Гората е разнообразна. Топлолюбивият мъждрян и водният габър се срещат с бука, елата и смърча, с явора и шестила. Богатството на животинския свят не отстъпва на растителния. Тук се размножават над 100 вида гръбначни животни. Бродят мечки, вълци, златки, диви котки. Интересни и красиви са грабливите птици - скален орел, голям и малък ястреб, осояд, сови.

Любителите на планината могат да надникнат в дивия свят на резервата по пешеходния маршрут: гр. Карлово - х. „Хубавец" - х. „Балкански рози" - х. „Васил Левски".

 

Етикети Стара река,
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.