1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Резки скокове на „зелената енергия” у нас не се очакват

Резки скокове на „зелената енергия” у нас не се очакват

Снимка:

В това увери председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев

Не се очакват други резки скокове на „зелената енергия” у нас. В това увери председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, цитиран от агенция КРОСС.

Пред журналисти, освен темата за АЕЦ „Белене”, Семерджиев коментира и наболялата наскоро тема за „зелената енергия”. По думите му, финансовата тежест от нея вече ще се понася равномерно от всички електроразпределителните дружества. "Това няма да бъде в тежест само на Националната електрическа компания (НЕК) като общ доставчик, каквато бе практиката досега", посочи още Семерджиев.

По отношение ръст на тока, той заяви, че проблемът не е бил, че се увеличава зелената добавка, а че тя се увеличава над 300% за една година. "Именно това беше същественият фактор за увеличаване на крайната цена. Това нещо не трябва да го допускаме повече", категоричен бе Семерджиев.

Попитан за ВЕИ-тата у нас, шефът на ДКЕВР заяви: „Истина е, че имаме 600 мегавата фотоволтаици, над 600 мегавата вятърна енергия, другото са малко ВЕЦ-ове и почти няма биомаса. Има централи за биомаса, които са повече на отпадъчни продукти, има една истинска инсталация за биомаса, която поиска цена 1 мегават и тя има проблеми да тръгне.  Разликата между фотоволтаиците и вятърните паркове с биомасата е огромна, видяхте, че инвестиционния процес при фотоволтаиците е месец и половина, при биомасата продължава с години”.

По думите на Семерджиев, ефектите от използване на биомасата са големи, но към момента България е почти на нулата в това отношение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.