1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Резултатите от американско изследване оспорват полезността на алое вера

Резултатите от американско изследване оспорват полезността на алое вера

Проучването е направено върху животни и не е напълно сигурно какви биха били резултатите, ако в него участват хора

Алое вера е зелено растение, произхождащо от Африка и използвано в редица козметични и фармацевтични продукти. Приписват му се множество полезни свойства, като към днешна дата то се култивира по целия свят, включително и в Европа. Свидетелствата за употребата му в египетската медицина и козметичната практика датират от около 5000 години. Като цяло с най-разпространено приложение е гелът от алое, за който се смята, че има силни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, информира FitWell.bg, цитиран от inews.bg.

През последните години обаче особено популярен стана и сокът от алое, за който се смята, че при редовна консумация, подобрява храносмилането, лекува язва, диабет, гинекологични проблеми. Наричат го добър помощник в отслабването, тъй като подобрява метаболитните процеси в организма.

На практика обаче липсват научни доказателства за благотворния ефект от алое вера. Нещо повече, резултатите от американско изследване върху плъхове дори оспорват полезността на растението.

В експеримента, в продължение на две години, на плъховете бил даван екстракт от алое, извлечен от сока на растението. За изненада на учените в организма на мъжките и женските гризачи била отчетена карциногенна активност, в областта на дебелото черво. Разбира се, трябва да се има предвид, че проучването е направено върху животни и не е напълно сигурно какви биха били резултатите, ако в него участват хора. Освен това е важно да се отбележи какъв вид алое вера е ползван в проекта.

В случая става въпрос за необезцветен екстракт, извлечен от сока на цяло листо. При получаване на обезцветения вариант алоето преминава през сложен процес на филтриране, при който от съдържанието му се отстраняват вредни химикали със сложни имена, за които се смята, че причиняват ракови образувания.

За всеки случай преди използването на алое вера за лечебни цели консултацията със специалист е силно препоръчителна. Единствено лекарят би трябвало да може да прецени кой вид алое при какъв тип заболяване и за кой конкретен пациент е подходящ. И дали въобще е подходящ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.