1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Рибари готвят протест срещу безнаказаното отравяне на река Янтра

Рибари готвят протест срещу безнаказаното отравяне на река Янтра

Снимка:

Един от големите заводи в региона изхвърля огромни количества отровни отпадъци

Десетки жители на селата в региона на Велико Търново и Горна Оряховица алармират, че непрекъснато от водите на река Янтра изплува умряла риба.

Рибари от района твърдят, че масово натравяне на риба има поне по няколко пъти в годината, защото един от големите заводи в региона изхвърля огромни количества отровни отпадъци направо във водите на реката, съобщава БНТ. Te готвят протест срещу безнаказаното отравяне на река Янтра.

Рибарите край горонооряховското село Драганово твърдят, че от предприятието изливат отрова с цистерни направо в реката, а институциите бездействат.

Екоинспекцията във Велико Търново е правила проверки след десетките сигнали на хората. Резултатите показват, че рибата умира от липса на кислород и наличието на огромно количество водорасли. От екоинспекцията са направили предписание на кметството в Драганово, което се задължава да почисти речното корито.

Рибарите обаче са категорични, че инспекторите си затварят очите за тоновете отрова, която се излива всяка седмица в реката.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.