1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Рибари излизат на протест срещу изграждането на ВЕЦ на река Златна Панега

Рибари излизат на протест срещу изграждането на ВЕЦ на река Златна Панега

Снимка:

Според инициаторите резултатът ще е унищожаване на един от най-богатите на риба участъци от реката и прекъсване на сезонната миграция на рибите

Рибари организират протест срещу изграждането на ВЕЦ Румянцево II на река Златна Панега. Защитниците на реката ще се съберат в 9 ч тази неделя (13.03.2016 г.) пред сградата на кметството в Румянцево, община Луковит.
 
Според инициаторите, ако проектът бъде осъществен, резултатът ще е унищожаване на един от най-богатите на риба участъци от реката и прекъсване на сезонната миграция на рибите, което ще е пагубно за цялата екосистема.
 
Организатори на протеста са спининг клуб „Стари видри“, мухарски клуб „Стари видри“, риболовен клуб „Балканка“ и Федерация на мухарите в България.
 
WWF активно си партнира с риболовните клубове и по-специално, с риболовен клуб "Балканка", включително и по отношение проблемите с ВЕЦ Румянцево I и II.
 
Случаят с ВЕЦ Румянцево II е изключително проблемен. Освен чисто принципния проблем, че този ВЕЦ не би следвало да бъде допускан в подобна защитена зона от Натура 2000 и факта, че това инвестиционно намерение застрашава една изключителна река, в административната преписка по този случай има необясними разминавания. Обстоятелството, че в решението на РИОСВ Плевен са допуснати груби противоречия, дава основания да се мисли, че може би в конкретния случай има нещо повече от опит за заобикаляне на закона. Искрено се надяваме компетентните органи да предприемат необходимите действия по този въпрос се казва в съобщение на природозащитниците до медиите.
 
През тази седмица рибари и жители на село Своде, община Правец, остро се противопоставиха на намерението в селото им да бъде изградена водноелектрическа централа на река Малък Искър. Недоволните изразиха възражения, показващи, че проектът е в противоречие с плана за управление на реките в дунавския район.
 
WWF България безусловно вярва, че възобновяемите енергоизточници трябва да бъдат развивани и ползвани. Тяхното изграждане и експлоатиране обаче не бива да става за сметка на биологичното разнообразие или да уврежда по какъвто и да било начин природата. Нуждата ни от чиста енергия не бива да бъде противопоставяно на опазването на природата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.