1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Рибари: Няма достатъчно изследвания за процента на смъртност сред китоподобните

Рибари: Няма достатъчно изследвания за процента на смъртност сред китоподобните

ИАРА организира среща-дискусия

Зачестилите случаи на открити мъртви делфини, които морето изхвърля на плажовете по цялото Черноморие стана повод ръководството на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури да покани на среща-дискусия представители на местните инициативни рибарски групи и сдружения, регионалните екоинспекции и неправителствени организации.

Изпълнителният директор на Агенцията Янчо Янев  инициира дискусията,  заради многобройните публикации в медии и в социалните мрежи, в които се изказват съмнения, че голяма част от откритите мъртви бозайници са загинали след човешка намеса. По време на разговорите в Бургас представители на риболовния бранш изразиха категоричното си несъгласие с твърденията, че една от причините за високата смъртност при делфините през последните години са именно те. Рибарите се обединиха около мнението, че няма достатъчно изследвания за големината на популациите на делфините и процента на смъртност сред китоподобните.

Няма доказателства за насилствена смърт сред намерените по брега мъртви делфини. Страните постигнаха съгласие да задълбочат сътрудничеството си, за бъдат установени причините, които водят до зачестяване на смъртните случаи при делфините през летния сезон. Ще бъде организирана и кампания, която да информира обществеността за положителните нагласи на рибарите спрямо морските бозайници.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.