1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. РИОСВ - Русе излъчи победителите в конкурса за комикс на тема „Истории в езерото”

РИОСВ - Русе излъчи победителите в конкурса за комикс на тема „Истории в езерото”

В надпреварата участваха 152 творби

Комисия от експерти на РИОСВ-Русе и гост-оценителите Християна Стомонякова – от Българско дружество за защита на птиците и Стоян Стоянов – редактор на „Форум-комикс Арт” излъчи победители в конкурса за  комикс на тема: „Истории в езерото”, посветен на Световния ден на влажните зони 2 февруари 2015 г. В надпреварата участваха 152 творби на ученици от учебните заведения в областите Русе, Разград и Силистра. Независимо, че конкурсът е предназначен за ученици, интерес към него са проявили и деца от подготвителни групи на две детски градини в Русе.

Във възрастовата група от 4 до 10 години първа награда грабна Симеон Димитров, ОУ „Отец Паисий” - гр. Русе. На второ място се класира Грациела Дикулакова и Ива Попова, СОУПНЕ „Фридрих Шилер” - гр. Русе. Трето място остана за Виктория Крумова – СОУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ” - гр. Русе.

Твобрите са оценявани по няколко критерия. На първо място – дали отговарят на темата, дали има история и логична последователност между комиксните панели и др.

В голяма част от творбите, участниците са отразили най-харктерните обитатели на влажните зони – водолюбивите птици, техните поведечески навици, размножаване и миграция. Като проблеми във влажните зони учениците са отразили замърсяването им с отпадъци, бракониерството и безпокоевето на птиците.  

Журито е единодушно, че независимо от краткото време, участниците в конкурса са се постарали да научат повече за обитателите на влажните зони и да усвоят техниката на комикса.

Освен за победителите, награди и грамоти са предвидени за всички участници в конкурса. Те ще бъдат раздавани след 6 февруари в Информационния център на инспекцията. 

С най-добрите комикси ще бъде подредена изложба в Информационния център на инспекцията.

Списъкът с победителите можете да видите тук 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.